Gazon Tips
Lees hier de oplossing voor gazon problemen

Hoe herstel ik mijn gazon?

Gazonbemesting 27 september 2018 Shape Created with Sketch. Geplaatst in: Algemeen

De afgelopen zomerperiode is bijzonder lang en warm geweest. Op zich heerlijk natuurlijk, ware het niet dat er wekenlang achtereen geen regen viel. Grote droogte en lage waterstanden waren het gevolg, er werd zelfs gesproken over code rood in verband met levering van energie, die beinvloed door de hoge temperatuur van het te gebruiken koelwater voor waterzuivering. Er dreigde een algemeen watertekort, waarbij een ieder werd aangesproken op zijn/haar watergebruik. On-Hollandse toestanden! Zo werd er afgeraden om op bepaalde momenten van de dag waterrovende activiteiten, zoals het besproeien van de tuin, uit te voeren. Vooral voor mensen voor wie hun broodwinning ervan afhangt, zoals boeren, tuinders en schippers, een vervelende situatie. Maar ook lastig voor de hobbytuinier!

Verdorde gazons

Veel Nederlandse tuinen tonen momenteel bruine, verdorde gazons. Bij de een heeft dit te maken met een watertekort, bij een ander is er door de aanhoudende hitte pure verbranding opgetreden, zelfs bij regelmatig sproeien. Kortom, het gazon ziet er in veel gevallen bijzonder slecht uit. Met een dergelijk slagveld wil menig tuinliefhebber beslist niet de herfst en winterperiode in. Maar wat nu te doen?

Nu tijd voor herstel

Op dit moment zijn de temperaturen gedaald naar normale waarden. Hier en daar is een regenbui gevallen. Het is nu de ideale tijd om iets te doen aan het herstel van dat stukje tuin dat mooi groen hoort te zijn. Als er nu niets aan gedaan wordt, dan zal het probleem in het volgende voorjaar alleen maar groter zijn. Mosvorming en onkruid slaat namelijk gedurende de winterperiode vooral toe op zwakke, kale gazons.

door het volgen van een drietal eenvoudige stappen ontstaat er een optimaal resultaat in een relatief korte periode en wordt de basis gevormd voor een mooi, dicht en diepgroen gazon.

Stap 1: De bruine, verdorde stukken gazon openharken of verticuteren. Hierdoor komt er lucht in de bodem en wordt het dode materiaal zo veel mogelijk verwijderd.

Stap 2: Hierna de ontstane kale plekken opnieuw inzaaien met passend graszaad bijvoorbeeld de hersteller. In veel gevallen zal het een mengsel zijn dat geschikt is voor een zonnig gazon.

Stap 3: Het hele gazon, zowel op het graszaad als het bestaande gras, behandelen met Marathon najaar. Dit is een mineraal/natuurlijke meststof die ook in deze tijd van het jaar zeer goed gestrooid kan worden. Het laat het gras regelmatig groeien en zorgt ervoor dat de grasmat snel herstelt

Mocht u advies willen neem dan contact met ons op

Allereerst moet het gras kort gemaaid worden op ongeveer 2cm. Doe dit bij voorkeur met een maaier met opvang, zodat het afgemaaide gras niet blijft liggen op de grond.  Daarna moet op machinale wijze geverticuteerd worden, en dit liefst in de twee dwarsrichtingen, om zo alle mos en andere afval uit het gazon te verwijderen. In de vorige artikels hebben we verticuteren en de antimos behandeling al onder de aandacht gebracht.  Na het kruislings verticuteren dienen al het losgewerkte dood gras en mos zorgvuldig verwijderd te worden het makkelijkste  en snelst gaat dit met een maaier met opvang bak je zet de maaier op de hoogste stand en rijd op deze manier over u geverticuteerde gazon . Het is belangrijk  dit grondig te doen om zo de werking van de doorzaain niet te verstoren. Het resultaat van deze voorbereiding moet dus een perfect opgeruimd gazon  zijn, waar de aarde mooi zichtbaar is.

De  snelste  manier van  doorgezaaid is met de hand of strooiwagen  gebruik tussen de 1,5 – 2 kg per 100 m2  verdeel de hoeveelheid in tweeën en strooi dit kruislings overelkaar  . je creeërt een zaaibed door in de groeven van de verticuteer je graszaad te strooien  waardoor succes is verzekerd Gebruik hierbij zeker het juiste zaad voor een gegarandeerd succes, bij voorkeur  de graszaden van www.gazonbemesting.nl  de repair kit deze graszaden bevatten voeding en een coating tegen uitdrogen  . Daarna wordt de grond aangewalst zodat het zaad veilig in de grond zit.

Voldoende zonlicht en water spelen ook een cruciale rol bij het slagen van de doorzaaiactie. De gemiddelde dagelijkse waterbehoefte ligt rond de 2,5 liter/m2, maar dit wijzigt naar gelang de temperatuur, de behoefte van het gras en de betredingsdensiteit. Bij gebrek aan neerslag na het doorzaaien, kan er dus best beregend worden.

Tenslotte kan het gazon ook bemest worden, om zo extra voedingsstoffen toe te voegen aan het gazon en de doorgroei van het jonge gras te versterken. Het is hierbij wel belangrijk om de natuur eerst zijn werk laten doen en de zaadjes te laten kiemen in de grond. Bemest dus niet vlak na het doorzaaien maar na ongeveer 15 dagen als het jonge gras voldoende is opgekomen.  Gebruik hierbij de Gazonbooster van www.gazonbemesting.nl. afhalen is ook mogelijk vanaf heden zijn wij gevestigd in de oude melkfabriek wilt u producten afhalen bel ons voor een afspraak 0516-231001.