Nieuws
Lees het laatste nieuws

Begin deze maand kalk te strooien

Gazonbemesting 07 februari 2019 Shape Created with Sketch. Geplaatst in: Algemeen

Kalk strooien gazon

Bij verzuurde bodem, PH-waarde tussen 1 en 7, kunnen grasplanten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van Humistart kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel. Maar pas wel op. Er zijn zuurminnende planten zoals hortensia’s, rododendrons en azalea’s die liever geen kalk willen.
Als er mos in het gras zit, betekent dit dat de bodem te zuur is, mos houdt van zure grond. Vooral zandgrond verzuurt snel. Veel schaduw zorgt ook voor mos. Het mos vormt een dikke laag, regenwater blijft in het mos hangen, het gras verdroogt en wortelt niet in mos.

Wanneer kalk strooien

De afgelopen weken krijgen wij veel vragen wanneer je kalk moet strooien. Daarom een kleine uitleg: 
Strooi in de wintermaanden kalk over u gazon. Herhaal dit jaarlijks. De kalk verhoogd de PH-waarde ( voor gazon is een mooie ph-waarde tussen de 6 en 8, mos verschrompelt en wordt bruin. Kies voor een kalk met magnesium erin ( humistart kalk ) je zult merken dat je gazon snel weer een frisgroene kleur krijgt. Door een evenwichtige zuurgraad zijn de graswortels weer in staat om meststoffen/voedingstoffen uit de bodem op te nemen. Kalk op zich is geen meststof, het is een middel om straks het gras in conditie te krijgen om voeding op te nemen en op kleur te komen. Let op: er moet minstens 2 tot 3 weken zitten tussen kalken en bemesten. Kalk in korrelvorm, zoals Humistart kalk strooien is makkelijk en stuift niet. Poedervormige kalk waait weg tijdens het strooien, het komt dan niet op de juiste plek. Humistart kalk zorgt ervoor dat de grasplantjes stevige celwanden krijgen, daarnaast stabiliseerd hij de zuurtegraad van de bodem, zodat de grasplantjes veel gemakkelijker de voedingsstoffen kunnen opnemen. Tevens is calcium het transportbedrijf voor de voedingstoffen om de plant in te komen. De humistart kalk bevat ook nog magnesium, die zorgt ervoor dat je gazon weer snel mooi groen wordt én blijft.

Kijk in de webshop voor de Humistart kalk 

Grond verzuurt

De grond in onze tuin heeft de neiging om te verzuren. Bij kleigrond gaat dat langzaam, bij zandgrond een stuk sneller. Sommige planten, zoals bos- en heideplanten, hebben hier geen enkele moeite mee, maar het gazon wil een matig zure of neutrale bodem. Als de PH-waarde ergens tussen de 6 en 8 ligt is het goed.
Een neutrale bodem heeft een pH-waarde van zo’n 6,5 tot 7,4. Een zure bodem heeft dus een pH onder de 6,5, soms wel 4 of lager en een basische bodem heeft dus een pH-waarde van 7,5 of hoger. Er zijn testen in de webshop verkrijgbaar om de zuurtegraad te meten, ph-bodemtest 

Kalk en het gazon

Kalk zorgt ervoor dat het microbiotische leven in de grond opbloeit. Dat zorgt dan weer voor dat de grond luchtig blijft en dat afgestorven plantenresten sneller worden afgebroken. Zo is er dus meer lucht en voeding in de grond en kan het gras beter wortelen en meer voeding opnemen.
Als de bodem te zuur is, dus te weinig kalk bevat, groeit het gras minder snel. Je gazon wordt gelig en krijgt kale plekken. Gevolg daarvan is dat het onkruid en het mos meer tijd en ruimte krijgt om zich op de zwakke plekken in het gras te settelen.

Een mooi gazon

Een mooi gazon heeft meer nodig dan alleen kalk, maar het is wel een belangrijk element. Er zijn zoveel soorten mos en onkruid, natuurlijk zijn er ook zat die, net als gras, houden van kalk. De truc is door op zo’n manier te kalken, mesten, verticuteren, bijzaaien en maaien, dat de grasmat gezond en dicht wordt. Dan krijgt mos en onkruid geen ruimte om te groeien.
Als het gazon verwaarloosd is zal je niet meteen het eerste jaar een glad groen matje hebben, maar met wat geduld en doorzettingsvermogen zijn alle matjes mooi te krijgen

Andere planten

Als je dan toch het gras aan het kalken bent kun je meteen kalkminnende planten meenemen. Buxus en Lavendel bijvoorbeeld ‘lusten’ wel wat kalk, meer zelfs nog dan gras. Ook bij die planten kun je het zien als ze kalk tekort komen, doordat ze niet goed groeien en gele blaadjes krijgen.
Geef niet alle planten klakkeloos kalk. Zoals al gezegd willen sommige planten een zure grond, zoals de rododendron, of hei en bessen. Bij twijfel niet eerst kalken, maar vraag advies.