Gazon Tips
Lees hier de oplossing voor gazon problemen

Verticuteren? April is de ideale tijd om te verticuteren!

Gazonbemesting 17 april 2024 Shape Created with Sketch. Geplaatst in: Algemeen

Check de foto's voor een handig schema voor het onderhoud van het gazon, samengesteld door Gertjan van Gazonbemesting.nl, DÉ Grasspecialist van het Noorden.

 

Waarom is de maand april (en eventueel mei) het juiste moment om je gazon te verticuteren?

Nu zijn de temperaturen, ook in de nacht over het algemeen boven 8 graden, misschien is het zelfs als mooi lente weer. Dit betekent groei in het gras. Door het verticuteren ontstaan er veelal kale plekken in het gazon. In april zit het gazon in een groeispurt en door direct door te zaaien met SOS Graszaad zijn de kale plekken snel dicht.  Zo maakt mos geen schijn van kans. 

Met Gazonbemesting Verticuteer Kit Start maak je een goede groei boost in het voorjaar om mos in het gazon tegen te gaan. Met ijzersulfaat, de goede kalk, de juiste npk voorjaar meststof en SOS herstel snel kiemend graszaad.

Het is van belang om eerst de start in de bodem en het gras van groei te activeren door de juiste kalk en bemesting, alvorens te gaan verticuteren. Kortom, eerst het gras voeden met bemesting voor de juiste groei, daarna volgt verticuteren. Dit is meestal in de tweede helft van april.

Stappenplan ter voorbereiding op het verticuteren

  • Februari
    Start met Humistart Kalk strooien, dit zorgt voor het omzetten en beschikbaar maken van de voeding in de bodem naar de grasplant.
  • Februari/Maart
    Minimaal 2 weken later, strooi je de Gazonbemesting Black & Green ijzerzout voor het versterken van het gras, hier kan mos niet goed tegen. 
  • Maart/April
    Nu is het de tijd voor het voeden van het gazon, strooi nu de Gazonbemesting Voorjaar. Dit geeft het gras een boost aan voeding en daarna is het gazon klaar voor verticuteren.
  • April 
    Luister goed naar de weersvoorspellingen! Bij stabiel lente weer met een gemiddelde nachttemperatuur van boven de 10 graden ( gemiddelde bodemtemperatuur van 8 graden ) zijn het de juiste omstandigheden voor het starten met verticuteren. Nu kan het gazon door de groei en kiemen van het graszaad, snel herstellen van het verticuteren, zo heeft onkruid en mos minder kans om de kale plekken op te vullen. Na het verticuteren kunnen de kale plekken worden door gezaaid met snel kiemend graszaad, Barenbrug Herstel SOS is hier uitermate geschikt voor. 

 

In april nog niet gestart met gazononderhoud?

Inmiddels is het april. Ben jij nog niet gestart met gazon onderhoud? Geen probleem! Start dan nu met ons stappenplan en zorg dat je tussen de verschillende strooibeurten minimaal 2 weken houdt. 2 weken na het strooien van Black en Green kun je beginnen met verticuteren en nadien direct de Gazonbemesting Voorjaar strooien en Graszaad SOS doorzaaien, het liefst voor een regenbui uit.

Wij wensen je veel succes met gazon onderhoud! Bij vragen over verticuteren of over het gazon kun je altijd contact opnemen met Gertjan Hilarius via 0516-231001 (appen mag ook).