Gazon Tips
Lees hier de oplossing voor gazon problemen

Begin deze maand met analyse bodem, wanneer kalk te strooien

Gazonbemesting 08 november 2022 Shape Created with Sketch. Geplaatst in: Algemeen

Kalk strooien gazon

Bij verzuurde bodem, hoge zuurgraad, is de PH-waarde tussen 1 en 6, kan de grasplant gazon niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden juist meer kans. Het strooien van Humistart  kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te verminderen dan wel voorkomen. De Ph-waarde kan heel simpel worden getest met deze zelftest ph bodemtest. Meten is weten en voorkomen is altijd beter dan genezen.
Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de druif en buxus is het zelfs essentieel. Maar pas wel op. Er zijn zuur-minnende planten zoals hortensia’s, rododendrons en azalea’s die liever geen kalk willen.
Als er mos in het gras zit, betekent dit dat de bodem te zuur is ( lage PH-waarde ), mos houdt van zure grond. Vooral zandgrond verzuurt snel. Veel schaduw zorgt ook voor mos, het mos vormt een dikke laag, regenwater blijft in het mos hangen, het gras verdroogt en wortelt niet in mos.

Wanneer kalk strooien

De afgelopen weken krijgen wij veel vragen wanneer je kalk moet strooien. Daarom een kleine uitleg: 
Strooi in de wintermaanden kalk over u gazon. Herhaal dit jaarlijks einde najaar bij mosvorming en standaard februari tot april, begin voorjaar. De kalk verhoogd de PH-waarde en neutraliseert de zuurgraad, voor het gazon is een mooie ph-waarde tussen de 5,7 en 8, mos verschrompelt en verdwijnt, hierdoor maakt het weer plaats voor de grasplant. Kies voor een goede kalk met magnesium erin, bijvoorbeeld Humistart Kalk. Je zult merken dat je gazon snel weer een frisgroene kleur krijgt en vitaal is. Door een evenwichtige zuurgraad zijn de graswortels weer in staat om meststoffen/voedingstoffen uit de bodem op te nemen. Kalk op zich is geen meststof, het is een middel om later in het seizoen het gras in conditie te krijgen om voeding van de bemesting op te nemen en op kleur te komen. Let op een tip van de Grasspecialist: Zorg voor minstens 2 tot 3 weken tussen het strooien van de kalk en de voorjaar bemesting. Wij adviseren kalk in korrelvorm, zoals Humistart kalk strooien is makkelijk en stuift niet. Poedervormige kalk waait weg tijdens het strooien, het komt dan niet op de juiste plek. Humistart kalk zorgt ervoor dat de grasplantjes stevige celwanden krijgen, daarnaast stabiliseert het de zuurtegraad van de bodem en groeien planten bij een neutrale- tot basische  zuurgraad. De wortels van het gazon kunnen veel gemakkelijker de voedingsstoffen kunnen opnemen. Tevens is calcium het "transportbedrijf" voor de voedingstoffen om de plant in te komen. De humistart kalk bevat ook nog magnesium, die zorgt ervoor dat je gazon weer snel mooi groen wordt én blijft.

Kijk in de webshop voor de Humistart kalk  en Ph-waarde bodemtest

Grond verzuurt

De grond in onze tuin heeft de neiging om te verzuren. Bij kleigrond gaat dat langzaam, bij zandgrond een stuk sneller. Sommige planten, zoals bos- en heideplanten, hebben hier geen enkele moeite mee, maar het gazon wil een matig zure of neutrale bodem. Als de PH-waarde ergens tussen de 5,7 en 8 ligt is het goed.
Een neutrale bodem heeft een pH-waarde van zo’n 6,5 tot 7,4. Een zure bodem heeft dus een pH onder de 6,5, soms wel 4 of lager en een basische bodem heeft dus een pH-waarde van 7,5 of hoger. Er zijn testen in de webshop verkrijgbaar om de zuurtegraad te meten, ph-bodemtest 

Kalk en het gazon

Kalk zorgt ervoor dat het microbiotische leven in de grond opbloeit. Dit met als resultaat dat de grond luchtig blijft en dat afgestorven plantenresten sneller worden afgebroken. Door meer lucht en voeding in de grond kan het gras beter wortelen en meer voeding opnemen > vitaal, gezond en grond gazon.
Als de bodem te zuur is, dus te weinig kalk bevat, groeit het gras minder snel. Je gazon wordt gelig en krijgt kale plekken. Gevolg daarvan is dat het onkruid en het mos meer tijd en ruimte krijgt om zich op de zwakke plekken in het gras te settelen.

Een mooi gazon

Een mooi gazon heeft meer nodig dan alleen kalk, maar het is wel een belangrijk element. Er zijn zoveel soorten mos en onkruid, natuurlijk zijn er ook zat die, net als gras, houden van kalk. De truc is op het juiste moment te kalken, mesten, verticuteren, bijzaaien en maaien, dat de grasmat gezond en dicht wordt. Dan krijgt mos en onkruid geen ruimte om te groeien.
Tip van Grasjan: Complete jaarbemesting , 4 emmers - 100m2 - gazonbemesting

Als het gazon verwaarloosd is zal je niet meteen het eerste jaar een gladgeschoren groen matje hebben, maar met wat geduld en doorzettingsvermogen zijn alle matjes mooi te krijgen

Andere planten

Als je dan toch het gras aan het kalken bent kun je meteen kalkminnende planten meenemen. Denk aan de druivenplant, de buxus en de lavendel bijvoorbeeld ‘lusten’ wel wat kalk, meer zelfs nog dan gras. Ook bij die planten kun je het zien als ze kalk tekort komen, doordat ze niet goed groeien en ( te vroeg ) gele blaadjes krijgen of bij de druif niet volgroeide en lekkere druiven.
Geef niet alle planten klakkeloos kalk. Zoals al gezegd willen sommige planten een zure grond, zoals de rododendron, of hei en bessen. Bij twijfel niet eerst kalken, maar vraag advies.