Sommigen noemen verticuteren ook wel, het geheim achter een gezond gazon. Een gazon van professionele tuinders wordt elk jaar geverticuteerd. Dit maakt een groot verschil. Verticuteren is een belangrijke onderhoudstaak voor je gazon. Door te verticuteren zorg jij ervoor dat mos, onkruid en vilt (dode grasresten en wortels) worden verwijderd. Hierdoor ontstaat een luchtiger en gezonder gazon. De grasplanten kunnen weer ademen en beter de voedingsstoffen opnemen.
Verticuteren van het gazon

Verticuteren van het gazon
Ontstaan er kale plekken in jouw gazon door het te verticuteren? Geen probleem, deze kun je gemakkelijk doorzaaien met onze SOS Graszaad Herstel en repair.
Waarom zou je je gazon moeten verticuteren? Hier zijn een paar belangrijke redenen:
Verticuteren zorgt voor een verbeterde luchtcirculatie: Door het verwijderen van vilt en mos, krijgen de wortels van je gras gemakkelijker toegang tot zuurstof. Dit bevordert een gezonde groei en voorkomt dat je gazon verstikt raakt.
Stimuleert nieuwe groei: Verticuteren stimuleert de groei van nieuwe grassprieten. Hierdoor wordt je gazon dikker en voller, wat resulteert in een prachtige groene uitstraling.
Vermindert de kans op ziektes en plagen: Het verwijderen van de viltlaag en het mos, geeft schadelijke organismen zoals schimmels en insectenplagen minder kans. Dit helpt je gazon gezond te blijven en ziekten te voorkomen.
Verbetert de opname van voedingsstoffen: Met een dunne grasmat kunnen de wortels gemakkelijker voedingsstoffen uit de bodem opnemen. Dit zorgt voor een betere voeding van je gazon, wat essentieel is voor een gezonde groei.
Dus, wanneer is het de juiste tijd om je gazon te verticuteren? Over het algemeen wordt aanbevolen om dit in de lente of vroege herfst te doen, wanneer het gras actief groeit. Maar door het koude voorjaar, is het nu de perfecte tijd! Op de dag zelf moet het niet te warm of te droog zijn, want dan kan het gazon zich moeilijker herstellen.
Onze tip, gebruik een goede verticuteermachine of verticuteerhark. Daarna is het belangrijk om goed te bemesten en te bewateren. Ontstane kale plekken kun je doorzaaien met onze SOS Graszaad Herstel.
Gerelateerde artikelen

Droogte plekken in het gazon en niet te veel sproeien
Het wordt droger & droger! Na een kletsnatte lente, hebben we nu helaas te maken met een officiële droogteperiode. Sinds 13 mei is er...

Heb jij de Meikevers gespot in het gazon?
Heb je de meikevers al in je tuin gezien? Deze grote kevers leggen momenteel hun eitjes in de grond onder jouw gazon. Wist je dat de larven van...

Straatgras in mijn gazon, tip van Grasjan
Vele vragen over dit ene grasplantje dat anders is dan de rest van het gazon. Grasjan vertelt hier meer over

Plaagdieren, zoals engerlingen en emelten in je gazon
Nu de zon de grond weer opwarmt komende de plaagdieren in gazon ook weer genieten van de voorjaarszon, dit geeft de nodige gazon problemen. Zoals...